Prijsonderzoek

Wat is de juiste prijs?

Prijsonderzoek speelt een cruciale rol in het bepalen van de juiste prijs voor een product of dienst. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen wat een doelgroep als duur of goedkoop beschouwt en bij welke prijs men overweegt over te stappen naar een concurrent. Dit type onderzoek is essentieel bij het lanceren van nieuwe producten of diensten, waarbij vroegtijdige aandacht voor prijsstelling cruciaal is. Naast directe vragen over prijspositionering kunnen er ook vragen gesteld worden over bestedingspatronen om te peilen wat men bereid is te betalen voor een innovatie.

Specialist prijsonderzoek

Wij adviseren de volgende specialist in prijsonderzoek (pricing):

– Neurensics
Prijsbeleving

Om de prijsbeleving van consumenten te bepalen, hanteren marktonderzoekers diverse technieken. Van Westendorp's Price Sensitivity Meter ontdekt via vier vragen een acceptabel prijsbereik, terwijl de Gabor-Granger Direct Pricing Technique de koopbereidheid bij verschillende prijspunten peilt door prijzen aan te passen. Conjoint Analyse biedt inzichten in hoe prijs en producteigenschappen de koopbereidheid beïnvloeden, en Cost-Plus Pricing baseert de prijs op productiekosten plus een marge.

BPTO (Brand-price trade-off) onderzoekt de invloed van merkwaarde op de prijsstelling. Deze methoden helpen bij het strategisch vaststellen van prijzen, rekening houdend met consumentenpercepties en marktdynamiek.

Offerte voor prijsonderzoek

Wilt u een prijsonderzoek uitvoeren? Zoekt u een vakkundig en ervaren marktonderzoekbureau? Alles over marktonderzoek zoekt drie bij uw onderzoeksvraag passende onderzoeksbureaus.

Ontvang gratis 3 offertes
Voorbeeldvragen prijsonderzoek

Bij een prijsonderzoek kunnen vragen worden gesteld als:

 • Wat mag een product volgens de consument kosten?
 • Hoe ervaart de consument de prijs-kwaliteitverhouding?
 • Welke prijs genereert de hoogste omzet?

Belangrijke concepten in prijsonderzoek zijn:

 • Prijsacceptatie: Wat heeft een consument over voor een specifiek product (prijselasticiteit).
 • Prijsgedrag: Het verzamelen van gegevens over werkelijke aankopen tegen bepaalde prijzen.
 • Prijsgevoeligheid: Inzicht krijgen in de reacties van afnemers op prijsveranderingen.

Dit overzicht toont de belangrijkheid van prijsonderzoek en de verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om een effectieve prijsstrategie te ontwikkelen. 

Recente Trends in Prijsonderzoek
 • Machine Learning Pricing: Deze methode maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om trends en historische gegevens te analyseren om optimale prijzen te bepalen. Deze algoritmen kunnen verschillende gegevenspunten analyseren, zoals aankoopgeschiedenis van de koper, huidige marktvraag en concurrentieprijzen.
 • Value-Based Pricing: Dit houdt in dat producten en diensten worden geprijsd op basis van wat klanten bereid zijn te betalen, in plaats van te prijzen op basis van kosten.
 • Transparent Pricing: Deze trend erkent de toegang die klanten hebben tot prijsinformatie en zorgt ervoor dat prijzen gemakkelijk te vinden en te begrijpen zijn op websites.
 • Subscription Pricing: Deze trend ziet een groeiend aantal diensten en producten die op abonnementsbasis worden aangeboden, wat bedrijven helpt een consistente inkomstenstroom te genereren.
 • Dynamic Pricing: Deze methode houdt in dat producten en diensten worden geprijsd op basis van marktvraag en huidige economische omstandigheden, vaak met behulp van algoritmen die verschillende factoren analyseren.
 • Individualized Pricing: Deze trend richt zich op het personaliseren van prijzen op basis van consumentenkooppatronen, met behulp van machine learning voor algoritmische aanbevelingen.
Onze sponsors
Drie offertes?
U zoekt een marktonderzoekbureau? Gebruik onze gratis Offerte Service.
Onze deskundige en ervaren experts vinden drie geschikte marktonderzoekbureaus die met uw onderzoeksvraag aan de slag gaan.
Ontvang gratis 3 offertes
Gebruikers offerte service
Steekproef calculator
Alles over Marktonderzoek heeft voor ueen calculator ontworpen, waarmee ueenvoudig de steekproefgrootte voor uwonderzoek kunt bepalen.
Start de calculator
Topbureaus

Onze professionele partners