Social Media

Marktonderzoek via social media

In het huidige digitale tijdperk biedt social media een ongekend platform voor marktonderzoek, met toegang tot een breed scala aan doelgroepen over de hele wereld. Platforms zoals Facebook, Instagram, TikTok, en LinkedIn hebben zich ontwikkeld tot krachtige instrumenten voor het verzamelen van waardevolle consumenteninzichten. Het vermogen om direct met doelgroepen te communiceren en real-time feedback te verzamelen, heeft de manier waarop bedrijven marktonderzoek benaderen, getransformeerd.

Drie specialisten onderzoek middels social media

Wij adviseren de volgende drie specialisten in onderzoek middels social media:

– Checkmarket– Quelsa
Offerte voor marktonderzoek middels social media

Op zoek naar inzichten via social media? AOM verbindt u met top marktonderzoekbureaus gespecialiseerd in social media analyses. Ontvang kosteloos drie op maat gemaakte offertes, afgestemd op uw unieke onderzoeksvragen.

Ontvang gratis 3 offertes

Social media platforms bieden marktonderzoeksbureaus een uitgelezen kans om deelnemers voor hun studies te vinden. Ben je op zoek naar moeders met jonge kinderen? Neem dan zeker een kijkje op Facebook! Een makkelijkere en snellere manier om deze doelgroep te bereiken is haast ondenkbaar. Het grootste voordeel van social media voor marktonderzoekers ligt echter in de mogelijkheid om het imago en de reputatie van producten of bedrijven te evalueren door het analyseren van informatie die op deze platforms gedeeld wordt.

Op social media delen gebruikers hun mening over vrijwel alles, variërend van onderwerpen, diensten, producten tot bedrijven. Deze feedback kan zowel positief als negatief zijn. Zo maken PlayStation-gebruikers op YouTube duidelijk waarom zij hun console de beste vinden en adviseren ze tegen de aankoop van een Xbox of Playstation. Ook meningen over onderwijsinstellingen zijn op social media terug te vinden. Een snelle blik op tweets over diverse onderwijsinstellingen onthult al snel wat er goed gaat en waar verbeterpunten liggen.

Het idee dat social media-gebruikers alleen actief posten, tweeten of bloggen om negatieve ervaringen te delen, is een misvatting. Er zijn volop positieve berichten te vinden. Coen Dekker, consumer intelligence manager bij Heineken, merkte op in een interview met Clou over social media: "Vaak zijn het juist de liefhebbers of zelfs de superpromotors die posten. Over het algemeen uiten zij meer positieve dan negatieve feedback over je merk of product, wat voor mij een ware openbaring was."

Buzz monitoring

De kracht van buzz monitoring ligt in zijn vermogen om de ware perceptie en sentimenten van consumenten te vangen, zonder de invloeden van gestructureerde enquêtevragen. Dit biedt een authentieker beeld van hoe consumenten echt denken en voelen over bepaalde onderwerpen, merken, producten of diensten.

Echter, sommige marktonderzoekbureaus gaan nog een stap verder door niet alleen de online 'buzz' te kwantificeren maar ook diepgaand te analyseren. Deze geavanceerde analyses omvatten het onderzoeken van hoe verschillende discussies en meningen zich tot elkaar verhouden, het identificeren van patronen en trends in de data, en het bepalen van de invloed van bepaalde onderwerpen of sentimenten. Het einddoel is het samenstellen van een gedetailleerde rapportage die organisaties voorziet van concrete inzichten. Deze inzichten kunnen vervolgens worden gebruikt om strategische beslissingen te maken op het gebied van marketing, communicatie, klantenservice, en productontwikkeling.

De waarde van deze methode ligt niet alleen in het identificeren van wat er gezegd wordt maar ook in het begrijpen van de onderlinge relaties en de impact van deze conversaties op de publieke perceptie. Dit niveau van analyse biedt bedrijven de mogelijkheid om hun strategieën proactief aan te passen, gebaseerd op real-time feedback uit de markt.

Is het een hype?

Hoewel de populariteit van specifieke social media platforms fluctueert, is de integrale rol van social media in onze digitale communicatie onmiskenbaar. Bedrijven dienen alert te blijven op verschuivende trends en voorkeuren onder hun doelgroepen om relevant te blijven. De dynamiek van social media biedt zowel uitdagingen als kansen voor marktonderzoek.

Drie offertes?
U zoekt een marktonderzoekbureau? Gebruik onze gratis Offerte Service.
Onze deskundige en ervaren experts vinden drie geschikte marktonderzoekbureaus die met uw onderzoeksvraag aan de slag gaan.
Ontvang gratis 3 offertes
Gebruikers offerte service
Steekproef calculator
Alles over Marktonderzoek heeft voor ueen calculator ontworpen, waarmee ueenvoudig de steekproefgrootte voor uwonderzoek kunt bepalen.
Start de calculator
Topbureaus

Onze professionele partners