Online onderzoek

Alles over online onderzoek

Online onderzoek, ook bekend als internetonderzoek, heeft zich ontpopt als een krachtige kwantitatieve onderzoeksmethode die de mogelijkheid biedt om snel en efficiënt een rijke hoeveelheid aan informatie te verzamelen. Dit type onderzoek is geschikt voor vrijwel alle onderzoekstypen, inclusief klanttevredenheidsonderzoeken, imago-onderzoeken, en medewerkersonderzoeken, mits de e-mailadressen van de doelgroep beschikbaar zijn of via een panel kunnen worden verkregen.

Specialist online onderzoek

Voor deskundige uitvoering van online onderzoek, adviseren wij:

– Right Marktonderzoek – full service marktonderzoeksbureau– Collecthor – online onderzoekssoftware
Offerte voor online onderzoek

Op zoek naar een ervaren marktonderzoeksbureau voor uw online onderzoek? Laat Alles Over Marktonderzoek u helpen met het vinden van drie bureaus die perfect bij uw onderzoeksvraag passen.

Ontvang gratis 3 offertes
Methode

Sinds de jaren '90 is online onderzoek, of Computer Assisted Web Interviewing (CAWI), een gevestigde methode binnen Nederland, en de interesse blijft groeien dankzij de vele voordelen. De technologische vooruitgang heeft de nadelen aanzienlijk verminderd, waardoor online onderzoek een betrouwbare en veelzijdige keuze is voor datacollectie. Online vragenlijsten, verrijkt met multimedia zoals afbeeldingen, video's en interactieve elementen, maken het mogelijk om complexe onderzoeksvragen toegankelijk en boeiend te maken voor respondenten.

Online onderzoek wordt aangeboden door zowel gespecialiseerde marktonderzoekbureaus als door diverse online tools, waardoor het een toegankelijke optie is voor zowel grote als kleine organisaties.

Op zoek naar een tool voor online onderzoek?
De rol van tools in marktonderzoek

In het digitale tijdperk zijn er tal van bedrijven die gratis of betaalbare tools aanbieden om zelf marktonderzoek uit te voeren. Deze tools stellen gebruikers in staat om onderzoeken te ontwerpen, uitnodigingen te verzenden, en data te verzamelen. De keuze voor deze tools hangt af van de complexiteit van de onderzoeksvraag en de expertise die vereist is voor het onderzoek.

Waarom kiezen voor een marktonderzoekbureau?

Hoewel doe-het-zelf tools aantrekkelijk kunnen zijn, biedt een ervaren marktonderzoekbureau met online onderzoekscapaciteiten een scala aan voordelen. Zo kan het bureau adviseren over de opzet van het onderzoek, helpen bij het ontwikkelen van de vragenlijst, de uitnodigingen versturen, en de data verzamelen en analyseren. Indien gewenst, kan de opdrachtgever kiezen om alleen de ruwe data te ontvangen, bijvoorbeeld in SPSS of Excel, om zelf analyses uit te voeren.

Online onderzoek met een panel

Voor opdrachtgevers zonder toegang tot e-mailadressen van de doelgroep, biedt het inschakelen van een panel uitkomst. Marktonderzoekbureaus werken samen met panels om een specifieke doelgroep te bereiken. In Nederland zijn zowel gespecialiseerde panels als brede panels beschikbaar. Echter, de kwaliteit van onderzoek via panels kan variëren door het fenomeen van 'beroepsrespondenten'.

Voordelen en nadelen van online onderzoek

Voordelen:

  • Snelheid en kostenefficiëntie.
  • Eenvoudig en gebruiksvriendelijk voor zowel onderzoeker als respondent.
  • Directe dataverwerking en -analyse.

Nadelen:

  • Beperkte diepgang in het verkennen van persoonlijke gedachten en motivaties van respondenten.
Kosten online onderzoek

De kosten voor online onderzoek variëren aanzienlijk tussen aanbieders, afhankelijk van de kwaliteit en de omvang van de dienstverlening. Een volledig servicepakket van een marktonderzoekbureau zal logischerwijs hoger geprijsd zijn.

Respons online enquête verhogen

Een succesvolle online enquête start met een overtuigende uitnodiging. Enkele tips voor een hoge respons zijn:

  • Een aantrekkelijke en uitnodigende tekst.
  • Informatie over de lengte van de enquête.
  • Een incentive voor deelname.
  • Duidelijkheid over het doel van het onderzoek en de anonimiteit van de antwoorden.
  • Testen op compatibiliteit met gangbare e-mailpakketten.
Onze sponsors
Drie offertes?
U zoekt een marktonderzoekbureau? Gebruik onze gratis Offerte Service.
Onze deskundige en ervaren experts vinden drie geschikte marktonderzoekbureaus die met uw onderzoeksvraag aan de slag gaan.
Ontvang gratis 3 offertes
Gebruikers offerte service
Steekproef calculator
Alles over Marktonderzoek heeft voor ueen calculator ontworpen, waarmee ueenvoudig de steekproefgrootte voor uwonderzoek kunt bepalen.
Start de calculator
Topbureaus

Onze professionele partners