Wat kost een marktonderzoek?

Aan alle professionele dienstverlening hangt een prijskaartje. En voordat je aan marktonderzoek begint, wil je graag weten wat het kost. Maar het prijskaartje voor een marktonderzoek kan nogal variëren. En daarbij komt dat het vooraf heel lastig is om de kwaliteit van een marktonderzoek te bepalen.

Wat bepaalt de kosten?
Het is dan ook niet mogelijk om een universeel antwoord te geven op de vraag ‘wat kost een marktonderzoek?’. Wel kunnen we aangeven welke factoren de kosten bepalen. De prijs van marktonderzoek wordt bepaald door denkwerk en veldwerk. Dit zijn met name de onderstaande factoren:

De onderzoeksmethode
Hierbij geldt dat naarmate de onderzoeksmethode meer tijd van de onderzoeker vergt, het onderzoek duurder zal worden. In Home interviews van 3 uur zullen een stuk duurder uitpakken dan online enquêtes van 3 minuten.

De complexiteit van de onderzoeksvragen
Hoe complexer de onderzoeksvragen, hoe meer denkwerk en analysetijd nodig is, hoe meer enquêtevragen gesteld moeten worden, etc..

De doelgroep van het onderzoek
Hierbij geldt met name, hoe moeilijker vindbaar een doelgroep is, hoe duurder. Onder medisch specialisten onderzoek doen is duur, onder huisvrouwen goedkoper.

​Het aantal doelgroepen
Voor elke doelgroep waarover je aan het einde uitspraken wilt doen, moet je over voldoende waarnemingen beschikken. De kosten kunnen hard oplopen als je voor verschillende leeftijdsgroepen in verschillende regio’s een steekproef wilt trekken, zeker in combinatie met het vorige punt. Aan de andere kant geldt dat onderzoek het minste kost als je alleen geïnteresseerd bent in de mening van ‘gemiddeld Nederland’.

De prijs van het bureau
Het ene marktonderzoekbureau rekent nu eenmaal hogere tarieven dan andere. Dit is een gevolg van reputatie, kwaliteit of gewoon winstmarge. Door bij verschillende bureaus een offerte aan te vragen krijg je inzicht in hoeverre prijzen verschillen. Daarbij is het uiteraard wel van belang dat je appels met appels vergelijkt. Daar zorg je voor door een zo specifiek mogelijk offerteaanvraag te sturen. Dit zorgt ervoor dat de onderzoeksvoorstellen zo goed mogelijk met elkaar vergelijkbaar zijn.

De dienstverlening die je vraagt van het bureau
Als je alleen veldwerk inkoopt, ben je goedkoper uit dan wanneer een full service bureau inschakelt. Bedenk goed wat je nodig hebt. Wil je alleen een korte rapportage, tabellen of ruwe data? Of heb je hulp nodig bij de interpretatie en implementatie van de uitkomsten?

Een serieus, maar beperkt marktonderzoek kost je tenminste €4.000,-. Heb je dit budget niet (of er niet voor over) dan kun je altijd overwegen om een deel zelf te doen en voor losse onderdelen zoals het opstellen van een vragenlijst expertise van derden in te huren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij interim marktonderzoekers. Een andere optie is om een onderzoek uit te laten voeren door studenten in het kader van hun opleiding.

Richtprijzen marktonderzoek
Hieronder vind je richtprijzen voor veel voorkomende onderzoeken. Hierbij uitgaande van de volgende voorwaarden:

  • Niet al te complexe onderzoeksvraag
  • Algemeen Nederlands publiek
  • Geen subgroepen daarbinnen
  • Voldoende steekproefomvang (maar ook weer niet al te groot)

Het zijn nadrukkelijk richtprijzen, om een indicatie te geven van wat een marktonderzoek normaal gesproken kost. De factoren die in deze blog genoemd worden, kunnen ervoor zorgen dat de uiteindelijke prijs hoger of lager uitpakt.

Richtprijzen kwantitatief onderzoek

  • Online enquête: €6.500 – €9.000
  • In home product test: €4.250 – €5.500
  • Telefonisch onderzoek: €6.500 – €9.500

Richtprijzen kwalitatief onderzoek

  • 2 groepsdiscussies: €6.500 – €9.000
  • 8 diepte-interviews: €6.500 – €9.000
  • Online community: €8.000 – €11.000

Een marktonderzoekbureau dat meer vraagt dan deze prijzen, zal haar toegevoegde waarde goed moeten uitleggen. Bij een bureau dat minder vraagt, kun je vragen stellen over de kwaliteit die men levert.

Originele blog Durk Bosma: http://www.inzichtimpact.nl/wat-kost-marktonderzoek.html

Durk Bosma

Durk Bosma is marktonderzoekspecialist. Met zijn bedrijf Inzicht & Impact helpt hij opdrachtgevers met het effectief en efficiënt inzetten van marktonderzoek. Hij is co-auteur van het standaardwerk ‘Wat is de vraag?’, over hoe je marktonderzoek zo opzet dat het precies antwoord geeft op de juiste onderzoeksvragen. Hij is als kerndocent verbonden aan Beeckestijn Business School.

Lees verder »
Drie offertes?
U zoekt een marktonderzoekbureau? Gebruik onze gratis Offerte Service.
Onze deskundige en ervaren experts vinden drie geschikte marktonderzoekbureaus die met uw onderzoeksvraag aan de slag gaan.
Ontvang gratis 3 offertes
Gebruikers offerte service
Steekproef calculator
Alles over Marktonderzoek heeft voor ueen calculator ontworpen, waarmee ueenvoudig de steekproefgrootte voor uwonderzoek kunt bepalen.
Start de calculator
Topbureaus

Onze professionele partners