Panelonderzoek

Ga direct naar:

 

Wat is panelonderzoek?

Panelonderzoek wordt gebruikt als term voor verschillende zaken. Enerzijds kan een onderzoek worden bedoeld via een database (een panel), waar mensen zich aanmelden om mee te doen aan meerdere onderzoeken. Meestal gaat het hierbij om online onderzoek. Ook wordt het gebruikt als ander woord voor groepsdiscussie.

 

specialist panelonderzoekSpecialist panelonderzoek

Wij adviseren de volgende specialist in panelonderzoek:
– Markteffect – specialist onderzoek middels panels
– Panel Inzicht – één van de grootste online onderzoekpanels van Nederland

 

panelonderzoekOnline panels

Online onderzoek is een van de methoden die wordt ingezet bij kwantitatief onderzoek. Wanneer er een bestand met e-mailadressen voorhanden is van de doelgroep, kan men rechtstreeks worden uitgenodigd voor deelname aan het onderzoek. Wanneer dit niet het geval is, kan gebruik worden gemaakt van een internetpanel. In Nederland (en daarbuiten) is een ruim aanbod aan dergelijke panels. Soms in eigendom van een marktonderzoeksbureau, soms puur als zelfstandig panel die diensten aan bijvoorbeeld marktonderzoeksbureaus verhuurt. Veel panels hebben een diversiteit aan panelleden in hun bestand, anderen zijn specifiek op een doelgroep gericht (bijvoorbeeld een klantenpanel of een jongerenpanel).

Bij een panel wordt per onderzoek bekeken voor welke panelleden het betreffende onderzoek relevant is. Veel panels gebruiken bij het inschrijven van een nieuw lid een intakevragenlijst, waar veel achtergrondkenmerken worden gevraagd. Zo kan bij het uitnodigen voor een specifiek onderzoek al vooraf een selectie worden gemaakt voor wie de uitnodiging wel en niet geschikt is. Voor een valide onderzoek is het doorgaans wel verstandig om aan het begin van de online vragenlijst te checken of men daadwerkelijk aan de gestelde voorwaarden voor deelname voldoet. Hierbij kunnen uiteraard ook kenmerken worden gevraagd die niet in de intake aan bod zijn gekomen.
 

Burgerpanels

2 op de 5 gemeenten maakt gebruik van een burgerpanel. Een burgerpanel kan een gemeente in eigen beheer doen, of uitbesteden. In het kader van de onafhankelijkheid is het voor gemeenten aan te bevelen om het burgerpanel te laten faciliteren door een extern onderzoeksbureau. Ga daarbij nog een stap verder door het burgerplatform niet alleen voor eigen doeleinden te gebruiken, maar ook andere belanghebbende partijen de mogelijkheid te geven om vragen te stellen aan het burgerpanel. Een onafhankelijk burgerplatform, los gekoppeld van de gemeente, wordt een TIP-burgerpanel genoemd.
 

specialist panelonderzoekSpecialist burgerpanelonderzoek

Wij adviseren de volgende specialist in onderzoek middels burgerpanels:
– Toponderzoek – specialist onderzoek middels burgerpanels

 

Zoek een Panel op Alles over Marktonderzoek

Alles over Marktonderzoek maakt het mogelijk om op een snelle, eenvoudige en gerichte wijze te zoeken naar gegevens van panels die nationaal en internationaal actief zijn. Zoek via de Alles over Marktonderzoek panel database het panel dat u nodig heeft.

 

offerte aanvragenOfferte voor een panelonderzoek

Wilt u een panelonderzoek laten uitvoeren? Zoekt u een vakkundig en ervaren marktonderzoekbureau? Alles over marktonderzoek zoekt drie bij uw onderzoeksvraag passende onderzoeksbureaus.

Ontvang gratis 3 offertes

 

Offline panels

Ook komt het voor dat men zich kan aanmelden bij een panel, voor onderzoeken die niet persé online worden uitgevoerd. Gezien de huidige populariteit van het internet en de mogelijkheden hierbij komt dit wel steeds minder voor. Een panel kan in principe worden opgezet voor alle verschillende onderzoeksmethoden. Een panel betekent immers feitelijk niets anders dan een groep mensen die zich heeft laten registreren met akkoord dat benaderd te worden voor deelname aan onderzoeken.

Groepsdiscussies

Zoals gezegd wordt het wordt ‘panelonderzoek’ ook gebruikt als synoniem voor groepsdiscussie of groepsgesprek. Dit is een methode van onderzoek dat wordt ingezet bij kwalitatief onderzoek. Met meerdere personen tegelijk wordt gesproken over een bepaald onderwerp. Voor meer informatie over deze methode klikt u hier.

Terugkerend onderzoek bij dezelfde groep

Soms bedoelt men met een panel puur een groep mensen, anderen bedoelen specifiek dat dezélfde groep mensen meermalen wordt bevraagd. Door herhaaldelijk een vaste groep respondenten te ondervragen over een bepaald onderwerp kunnen veranderingen waargenomen worden in kennis, houding en gedrag. Een nadeel kan zijn dat men op den duur niet meer ‘natuurlijk’ reageert. Men weet inmiddels veel van het te bevragen onderwerp en gaat er hierdoor mogelijk anders tegenaan kijken / er meer over nadenken dan een ‘gemiddeld’ persoon.

 

Blog

Wil je meer actualiteiten lezen over marktonderzoek?
Bezoek dan direct ons blog! En lees bijvoorbeeld de volgende blog:

Helpt u ons? Dan helpen wij u!

Door maar 5 vragen in te vullen, helpt u ons om de website te verbeteren
én maakt u kans op een waardebon van €25!